Neplýtvejte drahým časem.

Většina z nás si občas povzdechne „nemám na to čas“, „chtěl bych mít víc času“, „mít tak tolik času jako on“ a podobně.

Když se oprostíme od skutečnosti, že je to nesmysl, protože čas je to jediné, čeho máme všichni stejně a je jen na nás, jak se rozhodneme s ním naložit, dostaneme se k důležité myšlence.

Pokud máte málo času, proč jím plýtváte? Proč děláte něco co neumíte, místo abyste to nechali udělat někoho, kdo to umí?

Dům si sami nestavíte, auto si sami neopravujete (většinou), ani se sami doma neoperujete v kuchyni na stole jídelním nožem. Přesto ale tak nějak máte pocit, že například vyřešit problém ve firemních procesech, nebo vybrat systém, který bude Vaši firmu příštích 10 a více let řídit a určovat vaše možnosti, zvládnete nejlépe sami.

 

Vlastně každou z těch činností byste byli schopni zvládnout, některé lépe, některé hůře, ale zvládli byste je (tedy tu chirurgii bych metodou pokus-omyl opravdu nedoporučoval). Jen byste se to museli nejdříve naučit, projít si všemi chybami a nezdary, vyzkoušet všechny možnosti proč ano a proč ne, co jde a co nejde. A na to pravděpodobně nemáte čas. Tedy pokud nechcete nechat práce, kterou právě děláte a kterou jste se celý život učili a umíte ji, a zkusit dělat to něco nového.

Važte si tedy svého času, najděte si lidi, kteří za Vás udělají práci, kterou Vy neznáte, abyste se Vy mohli věnovat tomu co umíte dobře a co Vás živí.

 

Až příště budete ve potřebovat něco vyřešit a rozhodnete se, že to nějak vymyslíte, nastudujete, vyzkoušíte a pak uděláte, zkuste si to nejdříve spočítat.

Dejte na jednu stranu množství času, který na to budete potřebovat, nastudování, příprava, zjišťování možností, zkoušení, chybování, oprava chyb, oprava následků chyb, čas ostatních lidí, kteří Vám v tom budou pomáhat, nebo kteří naopak tím budou zdržování od své práce, protože Vás na něco potřebují a vy „nemáte čas“.

Spočítejte také, co byste mohli získat, pokud byste se místo toho věnovali tomu co umíte, co Vás živí a snad i baví.

A proti tomu postavte cenu, kterou zaplatíte někomu, kdo to umí. Připočtěte mu také přínos, který získáte tím, že to bude hotové mnohem dříve a bez všech těch chyb, tedy se z výhod nového postupu, procesu či cokoliv budete řešit můžete těšit dříve a tedy z toho dříve i těžit výsledky.

 

A až to celé spočítáte a dojdete k tomu, proč je rozumné nechat práci dělat někoho, kdo to buď umí lépe, nebo to udělá levněji, neváhejte ani vteřinu a hoďte to na něj. Ať si s tím poradí, když on ví jak a Vy dělejte to, co zase Vy víte jak. Budete mít menší stres a rozhodně to bude stát méně.

Sdílet!Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Okomentujte nám článek