PROČ?

První a hlavní otázkou je PROČ?

90% firem je přesvědčeno, že mění systém kvůli nespokojenosti s tím stávajícím, ale je to opravdu tak? Je to problém v systému, nebo je ten problém někde jinde?

Uvědomte si, že výměna informačního systému je obrovská investice a to jak z pohledu samotného nákupu, zavedení i následného provozu, tak také z pohledu investovaného času Vašeho a Vašich lidí.

 

Nečetli jste předchozí článek? Tak začněte nejdříve zde: Potřebujeme nový informační systém – co máme dělat?

Neexistuje náhodou levnější cesta, jak problém vyřešit?

Nejčastější důvod pro výměnu informačního systému je lidský faktor. Někdy je to neschopnost dodavatele systému, někdy neschopnost Vašich lidí, kteří s dodavatelem komunikují, někdy prostě jen neochota lidí přiznat pravdu.

Každopádně v tomto případě je vždy levnější a účelnější měnit lidi, než měnit systém.

Nejste spokojeni s dodavatelem? OK, vyměňte ho. Najděte jinou firmu, dělající stejný software, sejděte se s nimi, zkuste to. Vyjde Vás to mnohem levněji. Pokud budete mít pocit, že to nepomáhá, hledejte dál.

Nejsou Vaši lidé schopni se s dodavatelem domluvit? OK, vyměňte lidi nebo dodavatele, záleží na prioritách o koho právě jde. Často jsem slýchal věty typu „tohle skladník nebude dělat, tohle on nezvládne, jak mu tohle řekneme, že bychom to po něm chtěli“.  Ujistěte se, že tento přístup nebrzdí Vaši firmu v rozvoji. Pokud ano, okamžitě to vyřešte, než tím ten dotyčný zvládne nakazit další lidi.

 

Neochota přiznat pravdu – základní pravidlo je „všichni lžou“. Jak často slyšíte od člověka „pokazil jsem to, nedodržel jsem postup, dělal jsem co nemám, udělal jsem chybu, zapomněl jsem to udělat“ a teď to porovnejte s „v tom programu to nejde, ono se mi to zaseklo, já jsem to uložil, ale smazalo se to, ten program je rozbitý/neumí to/nefunguje“. Je to  8:2 ve prospěch výmluv? Tak jste na tom pořád ještě dobře. To znamená, že se Vaši lidé nebojí se občas přiznat. Běžný poměr je 10:0

Ne nadarmo se říká, že pánové Samo a Seto(čti Onoseto) jsou strůjci největších ekonomických škod na celé zemi.

 

A pak je zde samozřejmě nezanedbatelné procento firem, které mění systém prostě proto, že to je správné rozhodnutí. Starý systém opravdu nestíhá, nepostačuje rozvoji firmy, nenabízí nové možnosti a firmu nikam neposouvá. Spadáte-li do této katagorie, je dobré, že jste si to ujasnili.

Sdílet!Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Okomentujte nám článek